Imena

Nomen est omen (Ime je znamenje) kaže latinska poslovica, nema sumnje da su stari Rimljani u svoje vreme posebno obraćali pažnju pri nadevanju imena svojim naslednicima. Za razliku od Rimljana, u slovenskoj tradiciji odabir imena je bio u vezi sa verovanjem da samo ime može unapred odrediti profil svog nosioca.

Međutim, ime za svoje dete nije lako odabrati. Pri odabiru imena, često su se dešavale i greške, a ime je obeležje za ceo život. Na našem podneblju, zahtev za promenu imena podnese godišnje oko 4500 osoba. Razlozi za promenu imena su razni, od zahteva za razvod, lakše dobijanje posla u inostranstvu, promenu imena zbog lepšeg, estradnog imena i slično.

U staro vreme su se u Srbiji davala imena kao što su Vuk ili Netrebala. Vuk Stefanović Karadžić je rođen u porodici u kojoj su deca često umirala. Zbog toga je, kako narodni običaji nalažu dobio ime Vuk, kako mu zle magije, veštice i duhovi ne bi naudili. Netrebala je bilo ime šeste ćerke u porodici a nadenulo se tom detetu kako bi se, po verovanju, zaustavilo rađanje ženske dece u toj porodici.

Lična imena se daju odmah po rođenju, sastavni su deo osobe i najčešće je prati celoga života, osim u retkim slučajevima promene imena. Ime je jedna jako važna osobina pojedinca koja ga razlikuje od drugih osoba i naroda.

Svrha našeg sajta jeste da Vam otkrije značenje, poreklo i tumačenje Vašeg imena ili imena Vama dragih osoba, da Vam olakša odabir imena za Vaše novorođenče, kako bi ste od prvog minuta njegovog života mogli da ga postavite na pravi put. Izbor imena za Vaše dete treba biti zabavno i vođeno srećnim mislima, ali takođe može biti jako mukotrpan, zbunujuć i nadasve iscrpljujuć poduhvat, zato smo tu mi, da Vam pomognemo u toj avanturi.

Zapamtite ono što čuvena arapska poslovica kaže: "Velikim ljudima ne treba ništa više od svoga imena!"

Najčešća srpska imena

Muška imena
 
Dragan (156 hiljada)
Milan (150 hiljada)
Zoran (136 hiljada)
Aleksandar (134 hiljada)
Nikola (120 hiljada)
 
Ženska imena
 
Jelena (145 hiljada)
Marija (140 hiljada)
Milica (130 hiljada)
Mirjana (100 hiljada)
Ljiljana (93 hiljade)

Nesvakidašnja imena u Srbiji u 2013. godini, za dečake: Gricko, Gringo, Orion, Istinoljub, Lenjin, Jelenče, Malibor, Jesenjin, Vitaminac..., za devojčice: Bogorodica, Čajka, Odiseja, Paloma, Neboderka, Utijeha, Pepeljuga, Bubica, Curica, Detelinka, Hera...